jueves, 30 de abril de 2009

AVENC DE L'ESQUERRÀ ( primera part )

HISTORIA

1908.-El dia 12 de Juliol té lloc la primera exploració, a carrec de Faura i Sans i membres del Club Muntanyenc. Davallen el primer pou , al que assignen una fondaria de 76 metres . i sondegen el següent - el Pou de la Esperança - al que atribueixen una fondaria exagerada ja que consideran la seva base a la cota -150 m.

Al mateix temps, Faura fa notar l'existencia d'una via lateral que s'obre a -15 m. ,batejanla "sima del murciélago", avui via Rat-Penat. Hauran de passar 44 anys perque els espeleolegs s'interessin per aquesta vía .

La topografía es publicada el 1911 en el treball La espeleología en Cataluña .

Aquest any davallà l'avenc la primera dona , Providencia Mitjans , que ho fa segons sembla fins al replà que dúu el seu nom i que marca l'inici de la Via Rat-Penat.

1928.- JoanMas , de Begues , junt amb altres aficionats del poble , efectua un altre descens.La prensa ho considera una proesa , i asseguren haver assolit la cota -200 m. de fondària en reali- tat era la cota -110 m.

Aquesta exploració realitzada el mes d'abril , s'avançà en dos mesos a la que posterior moment realitzaría en Rafael Amat i Carreras i a la que també participtaría en Joan Mas . Amat i Carre- ras tingué coneiximent d'aquesta exploració a traves de la premsa , i se sentí molt molest que els seus companys de Begues no l'aguessin tingut en comte a la hora de l'exploració.

Amat i Carreras inicià el 1923 una nova etapa d'exploracions al massís del Garraf . Formava part de la direcció de la societat "Mines i Aigües de Begues" que endegà una recerca sistemàtica dels avencs per tal de probar el suposat riu subterrani del cual se sabía que la Falconera n'era la surgencia .

Malgrat la seva activitat , no va interessar-se en l'Esquerrà fins molt després , ja que la gran dis- tancia que hi ha des de Begues , li feu posposar l'exploració en espera que s'acabés la construcció de la carretera Begues-Olesa de Bonesvalls , fet que no tingué lloc fins el 1927 .

Per fí , l'exploració es realitzá el 10 de juny , amb un grup del Centre Excursionista Barcelonés , uns amics de Begues (entre ells Joan Mas) i un natural d'Olesa de Bonesvalls , en Xarel-lo , que volgué formar part de l'exploració de l'avenc mes important del seu poble .

Arribaren a la cota -120 m. i consideraren haver arribat al fons de l'avenc .

1948.-Després d'un llarg silenci , en el que s'inclouen els llargs anys de la guerra civil , membres de l'acabat de crear G.E.S.-C.M.B. organitzen un nou descens arribant al mateix punt que Amat i Carreras , considerant també finalitzada la cavitat . Podeu consultar els detalls d'aquesta exploracióal llibre deFrancesc Vicens "Avencs i Coves".

1953.-El G.E.S. inicia l'exploració de la Via Rat-Penat . Disposen d'un material força "modern" importat de França . Arriben a -130 m. i descobreixen la comunicació amb la vía normal (Pou Torras) . Al decurs d'altres exploracions assoleixen els -165 m. i exploren els pous concrecionats .
1954.-Membres del G.E.S. , S.E.S. i U.E.C. continuen les exploracions. E.Lamarca i J.M.Torras , descobreixen una important vía lateral a la Rat-Penat , que serà la que amb el nom d'aquests dos espeleolegs del G.E.S. , assolirà aquest any la cota-193.

1955.- S'arriba fins el fons de la Vía Rat-Penat . Entre els set espeleolegs participants hi ha una dona , na María Puig , del G.E.S. , 1que passa a ostentar el récord d'Espanya de profunditat .

1956.- Quan l'avenc es considerava com totalment explorat , Anna María Pallejà , del G.E.S. ,descobreixdurant unes tasques topogràfiques una gatera situada a -120 m que després d'una desobstrucció , dona pas a la vía que porta el seu nom ,al fons de la cual s'arriba el mateix any .

1968.- Per fí es presenta la primera topografía completa de l'avenc , realitzada pel G.E.S. La màxima cota se situa a la Vía Rat-Penat , amb una fondaria de -206 m .

A partir d'aquell moment , l'Esquerrà es objecte de nombroses operacions esportives tots els caps de setmana , a carrec de grups espeleològics catalans que tant proliferen . De totes totes , l'Esquerrà està servint de cavitat escola de les noves generacións .

1973.- Una revisió topogràfica de les cotes , realitzada pel S.I.E. , les redueix considerablement , fins a la cota de -194'7 m .

1982.-Membres de l'E.G.C. endeguen un reconeiximent sistemàtic de totes els pous de la cavitat , a la recerca de posiboles galeries penjades . Nombroses escalades i franquejos porten al descobriment d'una sala de 1o x 6 m i de diverses galeries de poc recorregut , s'arriba a precisar la forma de la volta de molts pous que fins ara no estaven prou reconeguts .
Es realitza una nova topografía assolint-se la màxima fondaria de la Via Rat-Penat -209 m , la qual suposa una xifra sesiblement superior a les fins ara atribüides .

5 comentarios:

BARBI dijo...

Hola,Jose Luis! Yo tambien era lampista.... Pero de electricidad no se mucho, espero aprender. Tambien naci en Abril, pero el 29, soy un Tauro con "tintes" Aries (como mi padre), pero bueno eso es lo de menos. A mi me gustan tambien mucho las montañas , tenia una torre en Argentona ,pero al morir mi abuelo la vendimos . Yo no he hecho escalada nunca ,y espero aprender, con mis dificultades, pero bueno eso es lo de menos.Perdona que te lo diga pero pareces un "choro de San Roque" en la foto que he visto en otra entrada mas antigua....Porque yo vivia en San Adrian, y tenia que subir 4 pisos andando, y encima viendo las puertas del ascensor, porque se les acabo el presupuesto y no les llego para la cabina....Cosas de la vida!!!!

Cristina dijo...

Quina parrafada Josep lluís jajajaj podría ficar música no?? jajjajaj
mare meva aixó pinta bastant complicat no?? jo definitivament muy em penjaré de cap lloc que bastans riscos tenim en el dia a dia. Una salutació.

Mariano dijo...

Por favor escribe las entradas mas cortas, asi cabran y se podran leer mejor

Manel dijo...

HOLA JOSE LUIS.- YO DE ESCALADA NO SE PRACTICAMENTE NADA, PUES CREO QUE ES UN DEPORTE SOLO PARA LOS MUY MACHOTES.
ME INCLINE, CASI SIN PENSARLO A IMPORTACION-EXPORTACION, CON CIERTA RESPONSABILIDAD Y VIVIENDO Y TRABAJANDO EN VARIAS LOCALIDADES
CREO QUE DEBES HACER ALGO DE CASO A LO QUE TE DICE MARIANO, IRAS MEJOR-
UN CORDIAL ABRAZO.

Graci y Trujillo dijo...

hola jose luis he leido tu blog y me a parecido dificil de leer y comprender y graciano le a pasado igual.