jueves, 29 de enero de 2009

ESPELEOLOGIA AL GARRAF

LA FALCONERA
La boca natural de la cavitat es troba al penya-segat de La Falconera , a la mateixa línea de mar.

Per accedir-hi des de l'estació de Garraf , penetrarem pel túnel que travessa la penya de la Falconera ( comte amb els trens ) , i a uns 20 metres avans de la sortida , trobarem una finestra de ventilació que dona directament al penyasegat . Amb l'ajuda d'una petita corda , arribarem a l'entrada de la cavitat .

En mig del torrent de la Falconera ,just en el punt on realitza un gir de 90 graus , existeix el Pou de l'Eusebi ( artificial ) que te uns 50 metres i constitueix un altre accés . Es molt perillós entrar per ell sense demanar permís a la pedrera , ja que existeixen canonades i cables electrics per extreure aigua .
De temps inmemorials , els pescadors de Sitges i Garraf , coneixien l'existencia d'una surgencia abundantíssima d'aigua dolça que brollava a nivell de mar , just al peu del penya-segat de La Falconera , per la qual cosa l'anomenavan " La Dolça ".

En 1899 es feren els primers estudis i treballs d'inportància , quan Eusebio Güell donà a coneixer el seu propósit d'abastament d'aigua a Barcelona aprofitant la doll abundosa de La Falconera . Confià a l'ingenier Silvio Thos i Codina els estudis convenjents per dur a terme el projecte.
A la prospecció s'obriren 4 pous , alguns d'ells continuaven per galeríes artificials. Un dels pous , de 50 m. de fondària es el del Eusebi , que ens permet arribar a la boca natural , ( també es pot arribar per mar o per la finestra del túnel ). El mateix Thos i Codina demostrà , als finals dels treballs , ( duraren quatre anys ) , que la veritable sortida de les aigües subterrànies era amagada sota el nivell del mar , i que l' aigua que es veia correr per la superfície era només un sobrant del corrent inferior .